Dinsdagavond 16 november 2010 vond de Winterreünie plaats van Vlerick Alumni bijgewoond door een kleine duizend oud-studenten van Vlerick Leuven Gent Management School. Gastspreker was de Fin Mikko Kosonen, doctor in de economische wetenschappen en vooral: voormalig CIO van Nokia. Zeggen en schrijven dat hij de juiste man op de juiste plaats was om over innovatie te praten is een open deur intrappen.
Een case die hij meegaf, is me bijzonder bijgebleven, nl. die van het bedrijf KONE. Naast Nokia moet KONE zowat het bekendste Finse exportbedrijf zijn. Indien de naam niet onmiddellijk een belletje doet rinkelen, moet u de volgende keer dat u een lift gebruikt ‘s kijken naar het constructeurslogo. Véél kans dat het dat van KONE is.
Hoe dan ook: de CEO van KONE - Matti Alahuhta - vond enige jaren terug dat zijn bedrijf op vlak van innovatie tekort schoot. Om het roer om te gooien bedacht Alahuhta dat een sterke maar aangepaste merkgerichtheid zijn bedrijf vooruit zou helpen. Hij veranderde de merkbelofte van het bedrijf dan ook van een pure ingenieurs gedreven merkbelofte “constructing qualitative elevators” naar een meer waarden gedreven claim “delivering the best People Flow Experience”. Hij spaarde bovendien kosten noch moeite om deze nieuwe merkidentiteit in de markt te zetten.
Wat die beste “People Flow experience” inhield, wist de CEO van KONE ook niet precies, dixit Kosonen. Ook bij de 34.000 werknemers werden wenkbrauwen gefronst en werd nagedacht over wat die “Flow experience” wel mocht zijn. Mission accomplished voor Alahuhta: de nieuwe merkidentiteit intrigeerde zijn werknemers dusdanig dat op geen tijd constant – zelfs tijdens lunchpauzes - besproken werd wat KONE moest doen om de beste “People Flow experience” te realiseren. Innovatie was als dusdanig plots bespreekbaar in alle geledingen van het bedrijf. Merkgedrevenheid dus als katalysator van innovatie: een mooie case.