Nogal wat heisa vandaag in de media rond nieuwe managementstructuur binnen Club Brugge. Nico Tanghe in de Standaard heeft het over “Club Brugge verliest zijn ziel” en “Typische Brugse waarden als werkkracht, bescheidenheid en gezond boerenverstand moeten nu ook in de directiekamer plaatsmaken voor de nieuwe zakelijkheid van Bart Verhaeghe.”
Als er één domein is waar de emotionele waarden van een merk zo intens beleefd worden, dan zal het wel in het voetbal zijn. Echte voetbalsupporters gaan door het vuur voor hun club in goede en kwade tijden. Deze intense betrokkenheid en verbondheid met het clubmerk, lees product, is iets waar veel marketeers alleen maar kunnen van dromen. Voor de echte supporters is Club Brugge een “Lovemark”.
Verliest het merk zijn ziel, als het management een nieuwe strategie uitstippelt?
Bedrijven net als voetbalclubs zijn geen democratieën. Maar als de nieuwe corporate culture van de directie geen aansluiting vindt met de basis, dan kan het serieus verkeerd aflopen. Er is een tijd geweest dat waarden gedreven management niet meer was dan een paar mooie holle woorden in een blinkende brochure die niemand leest. Modern management anno 2011, moderne marketing ook voetbalmarketing is collaboratief en gedragen door alle belanghebbenden. Hier vertaald: spelers, supporters, bestuur. En start vanuit de gedachte: wat hebben wij allen gemeen? Wat zijn de gemene delers, welke waarden verbinden ons? Vanuit dit unieke DNA kan je beginnen bouwen aan uw strategie en communicatie.
Een geruststellende noot: ik ken weinig rebranding- of herpositioneringtrajecten binnen bedrijven waar de weerstand nihil is of waar er nimmer dissonante geluiden zijn. Voor de nieuwe fase die Club Brugge vandaag inleidt, zal dat niet anders zijn.
Reacties