Wat mij tegen de borst stoot met vakliteratuur rond merkopbouw is dat er altijd over heel gekende merken wordt gesproken, -de Apple’s, Google’s en Coca Cola’s van deze wereld- merken die tot de verbeelding spreken. Maar veraf zitten van de dagdagelijkse realiteit van wat binnen veel bedrijven gebeurt.
We hoeven nochtans geen lichtjaren ver van huis te gaan om prachtige voorbeelden te vinden van bedrijven die in eigen streek bezig zijn met een consistente merkopbouw. Merkopbouw start met het beantwoorden van een aantal cruciale vragen. Wat maakt ons verschillend van de anderen? Welke zijn ons kernwoorden, en bij voorkeur ons uniek, enig kernwoord? En eenmaal deze keuze vastlegt, hoe communiceren we deze merkbelofte in alle contactpunten met klanten, leveranciers, medewerkers, stakeholders tout court?
Ook kleinere KMO’s die hun huiswerk goed maken en de basisprincipes van merkopbouw toepassen, kunnen opmerkelijke resultaten boeken. Sterrenrestaurant Hertog Jan uit Brugge, goed voor twee Michelinsterren, is daar een schitterend voorbeeld van. Hun merkbelofte: eenvoud is niet eenvoudig.
We vinden om te beginnen hun merkclaim consistent terug in alle communicatie van het bedrijf: kaartjes, menu’s, website, nieuwsbrief... Bovendien vertellen de mensen achter Hertog Jan – kok Gert De Mangeleer en sommelier Joachim Boudens - in alle persbabbels, in alle interviews over wat achter eenvoud is niet eenvoudig schuilgaat. Hoeft het te verbazen dat de media en recensenten heel vaak over deze slogan van Hertog Jan berichten?
Als modale consument zal uw euro wel nog altijd niet gevallen zijn. Het “eenvoud is niet eenvoudig” zinnetje is er maar één tussen de zovelen. Maar het wordt helemaal straf als je die slogan ook resoluut, consistent en als stategisch wapen inzet.
Een eenvoudige anekdote om dit merkbewustzijn van Hertog Jan te illustreren: wanneer je als gast gaat eten, word je verwelkomd met een glaasje water. Water uit een simpele karaf waarin speciale Japanse steentjes zitten, die een zuiverende kracht hebben. Waarop de sommelier opent met het zinnetje: “een glaasje water om uw lichaam te zuiveren, zodat uw lichaam en geest open staan voor het menu van vandaag en waarmee we in alle eenvoud kunnen starten.” Een subtiele knipoog voor een goede verstaander en een illustratie van een uitgekiende strategie in lijn met het merkdna van Hertog Jan.
Zeggen wat je doet, en doen wat je zegt. Consistent, berekend, subtiel. Maar wel een gevolg van denkwerk. Het start allemaal met je merkdna, wat is uw ziel, waar sta je voor, welke is dat ene woord dat je claimt en consistent toepast in de bedrijfsvoering?
Moeilijk zal je zeggen. Inderdaad. Een woord claimen is niet gemakkelijk. Maar eenmaal je dit denkproces positief kan afronden dan heb je wel de toekomst in je handen. Hertog Jan is een mooi en uniek voorbeeld in de Belgische restaurantwereld van hoe het merkdenken als centrale driver kan gebruikt worden voor het aansturen van de bedrijfsstrategie. Hertog Jan kan je samenvatten in één woord: eenvoud.
Eenvoud in je bord met respect voor het product. Producten ook uit de eigen tuin. Bij Hertog Jan is men al twee jaren bezig met het kweken van eigen groenten. Maar het gaat nog verder. De Mangeleer en Boudens hebben een beschermde site in Zedelgem gekocht met 2 ha grond en serres, waar ze in 2013 hun restaurant willen in onderbrengen én zoveel mogelijk ingrediënten zelf willen kweken. Men denkt er zelfs aan om de groententeelt te commercialiseren. Diversificatie dus ook.
Geen aardbeien meer in de winter die van Israël komen of aspergepunten van Peru. Dit zijn allemaal distavore producten met een hoge Co2- voetafdruk. Hertog Jan positioneert zich hierdoor als eerste sterrenrestaurant in België dat “locavoor” wordt met ingrediënten uit de eigen moestuin of van leveranciers uit de directe omgeving.